Bakteriofagi (fagi) to wirusy, które atakują i infekują wyłącznie bakterie. Większość badań dotyczących bakteriofagów wymaga analizy ich interakcji z komórkami gospodarzy (bakterii) na poziomie molekularnym. W tym celu, przy pomocy narzędzi inżynierii genetycznej, konstruuje się mutanty bakterii oporne na zakażenia bakteriofagowe – tzw. szczepy fagooporne.. Genomy takich szczepów bakterii są później analizowane w celu dokładnego określenia miejsca, w którym doszło do mutacji powodującej wystąpienie oporności na zakażenia wirusowe.
Bakteriofagii mają szerokie zastosowanie:
- w medycynie,
- w przemyśle farmaceutycznym,
- w rolnictwie,
- w procesach technologicznych.
Oferowane rozwiązanie obejmuje metodę otrzymywania fagoopornych szczepów (wariantów) bakterii pektynolitycznych, zwłaszcza bakterii Dickeya i Pectobacterium, w tym Dickeya solani. Otrzymane warianty znajdują zastosowanie w badaniach powstawania oporności bakterii na zakażenia bakteriofagowe, badaniach wirulencji bakterii pektynolitycznych i ich adaptacji środowiskowej i ewolucji.