Przedmiotem oferowanej technologii jest mikrobiologiczny środek ochrony roślin, znajdujący zastosowanie zarówno w prewencji jak i w leczeniu roślin zainfekowanych przez bakterie pektynolityczne z rodzaju Pectobacterium, Dickeya, które powodują takie choroby jak mokra zgnilizna i czarna nóżka ziemniaka. Środek ochrony roślin może znaleźć zastosowanie także do zwalczania bakterii z rodzajów Ralstonia i Clavibacter, powodujących śluzakaka, czy bakteriozę pierścieniowę. Choroby te stanowią duże zagrożenie dla ekonomicznie istotnych roślin uprawnych, a także dla roślin ozdobnych.
Opracowany preparat zawiera kompozycję nowych, wyselekcjonowanych szczepów bakterii antagonistycznych. Wynalazek wyróżnia się dużą efektywnością, zarówno w przeciwdziałaniu pojedynczym gatunkom bakterii pektynolitycznych, jak i ich mieszaninom. Zastosowanie naturalnie występujących oddziaływań antagonistycznych między organizmami czyni preparat produktem w pełni ekologicznym. W przeciwieństwie do chemicznych lub fizycznych środków ochrony roślin, bakterie antagonistyczne są w stanie przeniknąć do wnętrza zainfekowanej rośliny i rozprzestrzenić się we wszystkich jej tkankach zapewniając roślinie właściwą ochronę.
Dzięki temu, że oferowane szczepy bakterii naturalnie bytują na roślinach i są zdolne do przeżycia w szerokim zakresie warunków temperaturowych, rozwiązanie charakteryzuje wysoka przeżywalność bakterii po ich aplikacji i stabilność produktu.