Skuteczne i wydajne metody unieszkodliwiania mikroorganizmów, takich jak grzyby (w szczególności pleśnie i drożdże), bakterie czy pierwotniaki mają kluczowe znaczenie w przemyśle spożywczym, kosmetycznym, farmaceutycznym oraz w służbie zdrowia.
Opracowana technologia układu reakcyjno-wyładowczego wykorzystująca stałoprądowe wyładowanie jarzeniowe pod ciśnieniem atmosferycznym (ang. dc-APGD) umożliwia sterylizację cieczy oraz żeli, zarówno o wysokiej, jak i niskiej lepkości (np. mleko, woda, piwo, krem). Wynalazek umożliwia unieszkodliwianie mikroorganizmów z rodzaju Dickeya, Pectobacterium, Xanthamonas, Clavibacter, Agrobacterium, Pantoea, Erwinia, Pseudomonas, Rathayibacter, Bacillus, Xylella, Burkholderia, Streptomyces, Sphingomonas, Acidovorax, Rhizobacter, Serratia, Rhizomonas, Clostridium, Enterobacter oraz wiele innych.
Możliwość prowadzenia procesu eradykacji w sposób ciągły, w połączeniu z kontrolą parametrów pracy (np. natężenie prądu wyładowania, szybkość wprowadzania zawiesiny komórek bakteryjnych do układu, objętość wprowadzanego materiału) umożliwia przeprowadzanie sterylizacji z bardzo wysoką dokładnością i skutecznością.
Brak konieczności stosowania gazów wyładowczych do inicjacji wyładowań znacznie upraszcza konstrukcję układu.
Powyższe czynniki sprawiają, że ta przyjazna dla środowiska metoda jest niezwykle wydajna, tania i konkurencyjna względem powszechnie stosowanych w przemyśle metod sterylizacji.