Znacząca większość badań nad bakteriofagami prowadzonych w przemyśle farmaceutycznym, rolnictwie czy weterynarii wymaga izolacji nowych cząstek fagowych z próbek gleby, wody, ścieków, roślin czy zwierząt. Standardowa metoda izolacji bakteriofagów, tak zwane wzbogacanie, polega na inkubowaniu świeżych kultur bakterii z inokulum zawierającym pożądane bakteriofagi. Metoda wzbogacania posiada szereg wad, takich jak bezpośrednia zależność zdolności do namnażania fagów w hodowli od wielkość inokulum czy brak selektywności – jeżeli w próbce obecne będą dwa lub więcej gatunki bakteriofagów, może dojść do namnożenia tylko jednego z nich, kosztem pozostałych gatunków. Alternatywne metody oparte na odwirowywaniu, odfiltrowywaniu, dializie czy adsorpcji cząstek fagowych do filtrów są nie tylko czasochłonne, ale również wymagają dostępu do kosztownego sprzętu laboratoryjnego i wykwalifikowanego personelu.
Opracowana technologia umożliwia zagęszczanie bakteriofagów z pominięciem etapu selektywnego namnażania w kulturach bakterii gospodarzy, a w konsekwencji znaczne przyspieszenie procesu pozyskiwania cząstek bakteriofagowych i obniżenie jego kosztów. Metoda jest nieskomplikowana, szybka i umożliwia wyizolowanie bakteriofagów z próbek o stukrotnie niższym stężeniu cząstek fagowych niż tradycyjna metoda namnażania w hodowli bakteryjnej. Ponadto metoda nie wymaga dostępu do wyspecjalizowanego sprzętu laboratoryjnego i jest tańsza od pozostałych metod opartych na odwirowywaniu, filtracji czy dializie.