Polska jest jednym z największych producentów ziemniaka (Solanum tuberosum) wśród krajów Unii Europejskiej (UE), jednak średnie plony uzyskiwane w Polsce (207 dt/ha) są niższe niż średnie plony w UE (286 dt/ha). Jedną z przyczyn takiej sytuacji są straty w produkcji ziemniaka spowodowane przez choroby bakteryjne. Bakterie pektynolityczne z rodzaju Pectobacterium oraz Dickeya powodujące choroby zwane „czarna nóżka” i „mokra zgnilizna” przyczyniają się w znacznej mierze do obniżenia zbiorów ziemniaka i wysokich strat finansowych. Przedmiotem wynalazku jest środek ochrony roślin przed bakteriami oparty na roztworze wodnym kofeiny. Środek ochronny o zoptymalizowanym składzie jakościowym i ilościowym wykazuje skuteczność w zahamowaniu wzrostu bakterii z gatunków Pectobacterium atrosepticum oraz Dickeya spp.
Wynalazek może być stosowany w profilaktyce chorób ziemniaka, takich jak „czarna nóżka” i „mokra zgnilizna”, powodujących znaczne straty podczas zbiorów i przechowywania plonów. Preparat może być stosowany do ochrony roślin przed fitopatogenami w tak zróżnicowanych formach aplikacji jak poprzez opryski na rośliny w czasie wegetacji, przechowywane owoce, bulwy czy korzenie, powierzchnie użytkowe przechowalni, czy też maszyny rolnicze.
Technologia powiązana z ofertą nr. 032/2017/2.