Wydział: Biologii

Szczegóły oferty

Cofnij do Baza ofert

OFERTA TECHNOLOGICZNA
nr 177/2025
BRANŻA
medycyna, przemysł spożywczy
AUTORZY
Uniwersytet Gdański:

dr hab. Marcin Łoś, prof. UG

Phage Consultants

Instytut Chemii Fizycznej Polskiej Akademii Nauk:
mgr Sada Raza
dr hab. Jan Paczesny, prof. Instytutu
dr. Bartłomiej Bończak




WYDZIAŁ
Biologii

OCHRONA IP
Wynalazek stanowi przedmiot ochrony patentowej, Pat.245314, Urząd Patentowy RP

Komercjalizacja

Licencja
, Partnerstwo w celu dalszych badań i komercjalizacji
, Sprzedaż praw własności
POZIOM GOTOWOŚCI TECHNOLOGICZNEJ
TRL 4
Technologia zwalidowana w warunkach laboratoryjnych

Szczep bakteriofaga oraz zastosowanie szczepu bakteriofaga do zwalczania bakterii z gatunku Salmonella enterica

Przedmiotem wynalazku jest bakteriofag oznaczony jako vB_SenS-3, należący do rodziny Siphoviridae, wyizolowany ze ścieków miejskich. Wykazano, że fag ten wykazuje aktywność lityczną wobec różnych serotypów bakterii Salmonella enterica, skutecznie niszcząc komórki bakteryjne zarówno in vitro, jak i in vivo.

Analiza genomowa potwierdziła brak genów kodujących toksyny lub czynniki wirulencji oraz obecność cech charakterystycznych dla wirusów litycznych, co potwierdza bezpieczeństwo jego zastosowania.

Wynalazek znajduje zastosowanie w przemyśle spożywczym jako naturalny środek ograniczający ryzyko zakażeń żywności, a także w medycynie weterynaryjnej i ludzkiej jako alternatywa dla antybiotyków w terapii zakażeń wywoływanych przez Salmonella enterica.

Zastosowanie:

  • przemysł spożywczy
  • bezpieczeństwo żywności
  • medycyna
  • weterynaria.

Oferta technologiczna

Skontaktuj się z nami!