Wydział: Biologii

Szczegóły oferty

Cofnij do Baza ofert

OFERTA TECHNOLOGICZNA
nr 083/2020/1
BRANŻA
drobiarstwo, fagoterapia, medycyna, przemysł spożywczy, weterynaria
AUTORZY
prof. dr hab. Alicja Węgrzyn
prof. dr hab. Grzegorz Węgrzyn, UG
dr Katarzyna Kosznik-Kwaśnicka
dr Łukasz Grabowski

Instytut Biochemii i Biofizyki PAN
WYDZIAŁ
Biologii

Komercjalizacja

Licencja
, Partnerstwo w celu dalszych badań i komercjalizacji
, Sprzedaż praw własności
OCHRONA IP
Wynalazki chronione polskimi patentami: Pat.241758, Pat.241810 i Pat.241811
POZIOM GOTOWOŚCI
TRL 4
Technologia zwalidowana w warunkach laboratoryjnych

Zastosowanie fagów do zapobiegania i zwalczania infekcji wywołanych serowarami Salmonella Enterica u ludzi i zwierząt

Zastosowanie fagów do zapobiegania i zwalczania infekcji wywołanych serowarami Salmonella Enterica u ludzi i zwierząt

W dzisiejszych czasach zastosowanie antybiotykoterapii jest zjawiskiem powszechnym, a co za tym idzie z dnia na dzień zwiększa się liczba antybiotykoopornych szczepów bakterii. Ponadto od 02.2022 r. na terenie Unii Europejskiej zacznie obowiązywać rozporządzenie, którego kluczowym założeniem będzie zmiana regulacji dotyczącej podawania antybiotyków zwierzętom hodowlanym. Obecnie są one podawane na masową skalę, bez względu na to czy zwierzęta chorują czy nie – takich praktyk będzie zakazywało nowe prawo UE.

Naukowcy z Uniwersytetu Gdańskiego oraz z Instytutu Biochemii i Biofizyki Polskiej Akademii Nauki znaleźli rozwiązanie sprzyjające nadchodzącym zmianom legislacyjnym w UE, proponując terapię przy wykorzystaniu bakteriofagów, zwaną „fagoterapią”. Jest to metoda oparta na wykorzystaniu specyficznych wirusów, które zwalczają wyłącznie komórki bakteryjne – również te, które stały się antybiotykooporne.

Opracowany przez naukowców produkt, który zwalcza bakterie Salmonella Enterica, może być podawany zarówno zwierzętom (drób, bydło, trzoda chlewna) w hodowli przemysłowej jako środek prewencyjny bądź leczniczy oraz jako preparat bakteriobójczy we wszystkich gałęziach przemysłu spożywczego (do zabezpieczania mięsa, serów, jaj, owoców, warzyw, serów, soków, linii produkcyjnych) oraz w medycynie.

Pobierz ofertę w wersji do druku

Skontaktuj się z nami!