Wydział: Biologii

Szczegóły oferty

Cofnij do Baza ofert

OFERTA TECHNOLOGICZNA
nr 177/2025
BRANŻA
medycyna, przemysł spożywczy
AUTORZY
Uniwersytet Gdański:

dr hab. Marcin Łoś, prof. UG

Phage Consultants

Instytut Chemii Fizycznej Polskiej Akademii Nauk:
mgr Sada Raza
dr hab. Jan Paczesny, prof. Instytutu
dr. Bartłomiej Bończak




WYDZIAŁ
Biologii

OCHRONA IP
Wynalazek stanowi przedmiot ochrony patentowej, Pat.245314, Urząd Patentowy RP

Komercjalizacja

Licencja
, Partnerstwo w celu dalszych badań i komercjalizacji
, Sprzedaż praw własności
POZIOM GOTOWOŚCI TECHNOLOGICZNEJ
TRL 4
Technologia zwalidowana w warunkach laboratoryjnych

Zastosowanie soli sodowej kwasu 5,5′-indygodisulfonowego do hamowania infekcji bakteriofagowych w procesach biotechnologicznych

Wynalazek dotyczy zastosowania indygotyny (E132, sól sodowa kwasu 5,5′-indygodisulfonowego) jako skutecznego    i bezpiecznego środka do hamowania infekcji bakteriofagowych w procesach biotechnologicznych.

Badania wykazały, że anion kwasu 5,5′-indygodisulfonowego dezaktywuje wiriony bakteriofagów bez negatywnego wpływu na żywotność bakterii, co pozwala chronić kultury mikroorganizmów w bioreaktorach. Indygotyna może być dodawana bezpośrednio do hodowli bakteryjnych  lub do dodatków procesowych, działa już przy niskich stężeniach, a jej skuteczność można zwiększyć poprzez mieszanie lub pracę w temperaturze 37–50°C.

Rozwiązanie odpowiada na kluczowy problem przemysłu biotechnologicznego związany ze stratami wynikającymi z nawracających infekcji fagowych.

Zastosowanie:

  • Ochrona kultur bakteryjnych w bioreaktorach przed infekcjami fagowymi,
  • Stabilizacja procesów produkcyjnych w biotechnologii, farmacji i przemyśle spożywczym,
  • Zabezpieczanie dodatków procesowych (np. antybiotyków, induktorów) podatnych na skażenie.

Oferta technologiczna

Skontaktuj się z nami!