18 i 19 listopada uczestniczyliśmy w 4. Środkowoeuropejskim Forum Technologicznym zorganizowanym przez Polską Izbę Gospodarczą Zaawansowanych Technologii (IZTECH) pod patronatem Parlamentu Europejskiego i pod auspicjami Komisji Europejskiej, we współpracy z uczelniami, instytutami badawczymi i przemysłem wysokich technologii. Wydarzenie zgromadziło wybitnych przedstawicieli, przemysłu, instytucji wspierających rozwój technologii z 16 krajów europejskich. Odbywało się w współpracy m.in. z Uniwersytetem Jagiellońskim, Akademią Górniczo-Hutniczą, NOT, Miasto Kraków. Poruszono zagadnienia dotyczące przygotowania 10. Programu Ramowego Badań i Innowacji Unii Europejskiej.
O przyszłości sztucznej inteligencji mówił Prof. Piotr Sankowski, Instytut Informatyki Uniwersytetu Warszawskiego.
O roli krajów Europy Środkowej i Wschodniej we wdrażaniu Programów Ramowych Badań i Innowacji UE oraz przygotowania do przyszłych wyzwań dyskutowali Maria Cristina Russo, Dyrekcja Generalna ds. Badań i Innowacji, Komisja Europejska, Katarzyna Walczyk-Matuszyk, Wiceprezeska Polskiej Izby Gospodarczej Zaawansowanych Technologii (IZTECH), Adam Piotrowski, Prezes VIGO Photonics S.A., Ian Gauci Borda, S&T Policy Adviser, Xjenza Malta, Beata Lubos, Dyrektor Centrum Współpracy Międzynarodowej i Doskonałości Badawczej, Łukasiewicz – Instytut Lotnictwa, Michele Andolfo, Dyrektor Operacyjny Artigo S.p. A.
Mieliśmy możliwość odbyć wizyty studyjne w Narodowym Centrum Promieniowania Synchrotronowego przy Uniwersytecie Jagiellońskim SOLARIS oraz zwiedzić laboratoria firmy Ryvu Therapeutics, biotechnologicznej firmy opracowującej innowacyjne terapie onkologiczne.
Uczestniczyliśmy w konferencjach dziedzinowych:
–Innowacje w Biotechnologii,
Różnorodne sposoby na to, jak naukowe odkrycie może zostać przełożone na udane zastosowanie na rynku prezentowali Mark Treherne z Biotechnology Business Institute Cambridge, Zbigniew Zasłona z Molecule S.A. oraz Paweł Przewięźlikowski – RYVU Therapeutics S.A.
–Nowe Horyzonty Dla Technologii Rolno-Spożywczych
O wyzwaniach związanych z rolnictwem i bezpieczeństwem żywnościowym dyskutowali: prof. dr hab. inż. Tadeusz Juliszewski, z Uniwersytetu Rolniczego w Krakowie. Malcolm Hawkesford, Discovery Leader and Head of the Delivering Sustainable Wheat Institute Strategic Programme at Rothamsted. Tomasz Jankowski, Sieć Badawcza Łukasiewicz – Poznański Instytut Technologiczny, Centrum Transformacji Cyfrowej, Piotr Lazarek, CEO – Start-up Nirby Sp. z o.o., Bartłomiej Skrzydlewski, Prezes Zarządu, Amplus Sp. z o.o., dr hab. inż. Andrzej Borusiewicz, prof. MANS, Międzynarodowa Akademia Nauk Stosowanych w Łomży, Doradca Prezesa Agencji Restrukturyzacji i Modernizacji Rolnictwa, dr inż. Krzysztof Ambroziak, Dyrektor Działu Badań i Rozwoju Intermag Sp. z o.o.,
O najnowszych trendach z obszaru Nanotechnology and Food – Applications, Opportunities and Perspectives mówił prof. Jerzy Zawistowski, z University of British Columbia. Naukowcy i przedstawiciele instytucji wspierających finansowanie panelu dotyczącego żywnosci
Tematykę żywności pogłębiono podczas dyskusji panelowe dotyczącej żywności, w której uczestniczyli dr hab. inż. Marzena Zając, prof. URK, z Wydziału Technologii Żywności, Katedra Przetwórstwa Produktów Zwierzęcych, Uniwersytet Rolniczy w Krakowie, prof. Jerzy Zawistowski z University of British Columbia, prof. dr hab. inż. Aneta Kopeć z Wydziału Technologii Żywności, Katedra Żywienia Człowieka i Dietetyki, Uniwersytet Rolniczy w Krakowie, prof. dr hab. Andrzej Babuchowski, Prezes Instytutu Innowacji Przemysłu Mleczarskiego Sp. z o.o., Monika Borowiecka, Partner zarządzająca, Tangent Line VC, prof. Brijesh K Tiwari, PhD FIFST FRSC Principal Research Officer Teagasc Food Research Centre, Ireland, Professor (Adjunct) of Biosystems and Food Engineering z University College Dublin, dr Olga Pelekh, Mission Community Manager, EIT Food Seedbed Incubator.
–Innowacje w Automatyce, Robotyce i Sztucznej Inteligencji: Nowe Horyzonty Technologiczne
Omówiono zagadnienia z wiązane z wykorzystaniem potencjału Europy Środkowo-Wschodniej w programach Europejskich – argumentami wymieniali się: Jacek Kasz, Dyrektor Centrum Transferu Technologii Politechniki Krakowskiej, Krzysztof Samp, Wiceprezes ITTI, Raluca-Madalena Lucăț, EIT Manufacturing (Romania), Gintaras Vilda, CEO of Manufacturing Innovation Valley (Lithuania), Agnieszka Bachórz, Urząd Marszałkowski Województwa Małopolskiego.
–Finansowanie projektów EiT Health
Joanna Broy (EIT Health) – przeprowadziła warsztaty dotyczące przygotowania do startu w programie Open Innovation, prezentując możliwości dotyczące finansowania innowacyjnych projektów.
–Wdrożenie kodów 2D w handlu detalicznym: Witold Statkiewicz, Łukasiewicz PIT oraz Magdalena Bednarkiewicz, Hanna Walczak, GS1 Polska przedstawili istotę technologii kodów QR jako nowego standardu w branży retail.
Uzyskaliśmy informacje o bieżących instrumentach wsparcia dla przedsiębiorców i uczelni od instytucji wspierających finansowanie innowacji, wdrażanie produktów na rynek, rozmawiając m.in. z Branżowymi Punktami Kontaktowymi, Innovation Coach, TEF agrifood, jak i naszego branżowego środowiska transferu technologii.
CETEF dostarczyła nam informacji obejmującego szerokie spektrum zagadnień, prezentując współczesne i przyszłe wyzwania różnorodnych branż, stanowiła okazję do nawiązania kontaktów, przez co stała się inspiracją do nowych działań na polu transferu technologii z uczelni na rynek,