Notice: Function _load_textdomain_just_in_time was called incorrectly. Translation loading for the all-in-one-wp-security-and-firewall domain was triggered too early. This is usually an indicator for some code in the plugin or theme running too early. Translations should be loaded at the init action or later. Please see Debugging in WordPress for more information. (This message was added in version 6.7.0.) in /home/ctt_pro/public_html/wp-includes/functions.php on line 6114
Sposób wykrywania i identyfikacji bakterii z gatunku P. CAROTOVORUM, P. ATROSEPTICUM oraz DICKEYA SPP. – Centrum Transferu Technologii

Wydział: Biotechnologii UG i GUMed

Szczegóły oferty

Cofnij do Baza ofert

OFERTA TECHNOLOGICZNA
nr 032/2017/2
BRANŻA
diagnostyka, hodowla ziemniaków, rolnictwo
AUTORZY
prof. dr hab. Ewa Łojkowska
dr Marta Potrykus
dr inż. Wojciech Śledź
WYDZIAŁ
Biotechnologii UG i GUMed

Komercjalizacja

OCHRONA IP
Wynalazek stanowi przedmiot zgłoszenia patentowego w UPRP nr P.397896
POZIOM GOTOWOŚCI
TRL 4
Technologia zwalidowana w warunkach laboratoryjnych

Sposób wykrywania i identyfikacji bakterii z gatunku P. CAROTOVORUM, P. ATROSEPTICUM oraz DICKEYA SPP.

Sposób wykrywania i identyfikacji bakterii z gatunku P. CAROTOVORUM, P. ATROSEPTICUM oraz DICKEYA SPP.

Ziemniak jest jedną z głównych roślin uprawnych w Polsce, a jego produkcja, przetwórstwo i eksport stanowią podstawę gospodarki rolnej. Według danych Eurostatu zbiory ziemniaków w Unii Europejskiej systematycznie maleją, przy czym najostrzejszy spadek odnotowano w Polsce, gdzie na przestrzeni ostatnich 14 lat zbiory spadły o prawie 70 proc. Jedną z przyczyn dramatycznie malejących zbiorów są bakterie z rodzaju Pectobacterium oraz Dickeya, powodujące choroby zwane „czarna nóżka” i „mokra zgnilizna”, przyczyniające się do obniżenia plonów ziemniaka i wysokich strat finansowych. Wczesne wykrycie wspomnianych bakterii wśród sadzonek ziemniaka jest szczególnie ważne, umożliwia bowiem utylizację zakażonych roślin jeszcze przed okresem sadzenia i wegetacji, a w konsekwencji znaczną poprawę ilościową i jakościową plonów. Wynalazek pozwala na wykrywanie i identyfikację bakterii należących do gatunków: P. carotovorum subsp. carotovorum (Pcc), P. atrosepticum, oraz do rodzaju Dickeya spp. Metoda oparta jest na reakcji multipleks PCR z zastosowaniem starterów specyficznych dla każdego z wymienionych gatunków/rodzajów bakterii, dobranych w sposób umożliwiający łatwą identyfikację produktów przez elektroforezę w żelu agarozowym. Wynalazek może być stosowany w profilaktyce chorób ziemniaka, takich jak „czarna nóżka” i „mokra zgnilizna”, powodujących spadek plonów ziemniaka.

Technologia powiązana z ofertą nr. 036/2017/2.

Pobierz ofertę w wersji do druku

Skontaktuj się z nami!