Wydział: Biologii

Szczegóły oferty

Cofnij do Baza ofert

OFERTA TECHNOLOGICZNA
nr 150/2025
BRANŻA
przemysł spożywczy, weterynaria
AUTORZY
prof. dr hab. Grzegorz Węgrzyn
prof. dr hab. Alicja Węgrzyn
dr Agata Jurczak-Kurek
mgr Karolina Ciemińska
mgr Katarzyna Kosznik-Kwaśnicka
mgr Łukasz Grabowski



WYDZIAŁ
Biologii

OCHRONA IP
Wynalazek stanowi przedmiot zgłoszenia patentowego nr P. 433077, Urząd Patentowy RP

Komercjalizacja

Licencja
, Partnerstwo w celu dalszych badań i komercjalizacji
, Sprzedaż praw własności
POZIOM GOTOWOŚCI TECHNOLOGICZNEJ
TRL 4
Technologia zwalidowana w warunkach laboratoryjnych

Szczep bakteriofaga oraz zastosowanie szczepu bakteriofaga do zwalczania bakterii z gatunku Salmonella enterica

Przedmiotem wynalazku jest bakteriofag oznaczony jako vB_SenS-3, należący do rodziny Siphoviridae, wyizolowany ze ścieków miejskich. Wykazano, że fag ten wykazuje aktywność lityczną wobec różnych serotypów bakterii Salmonella enterica, skutecznie niszcząc komórki bakteryjne zarówno in vitro, jak i in vivo.

Analiza genomowa potwierdziła brak genów kodujących toksyny lub czynniki wirulencji oraz obecność cech charakterystycznych dla wirusów litycznych, co potwierdza bezpieczeństwo jego zastosowania.

Wynalazek znajduje zastosowanie w przemyśle spożywczym jako naturalny środek ograniczający ryzyko zakażeń żywności, a także w medycynie weterynaryjnej i ludzkiej jako alternatywa dla antybiotyków w terapii zakażeń wywoływanych przez Salmonella enterica.

Zastosowanie:

  • przemysł spożywczy
  • bezpieczeństwo żywności
  • medycyna
  • weterynaria.

Oferta technologiczna

Skontaktuj się z nami!